Zašto je škola stranih jezika bolja od samostalnog učenja?

Od kuće do škole

Da li je bolje odabrati školu stranih jezika ili učenje kod kuće? Jeste li se nekada zapitali zašto je zapravo potrebno upisati se na kurs stranog jezika? Postoji bezbroj razloga koji idu u korist učenja jezika u profesionalno organizovanoj ustanovi. Daćemo Vam samo nekoliko odgovora na ovo pitanje.

Prepustite posao profesionalcu

Kada Vam procuri cev u kupatilu, hoćete li vodovodne instalacije kopati sami, ili ćete pozvati majstora? Najverovatnije ovo drugo, osim ako sami niste vodoinstalater. Tako je i sa učenjem jezika. Pre svega, strane jezike podučavaju profesori koji su svoje obrazovanje i iskustvo potpuno posvetili ovoj oblasti. Mi, nastavnici, shvatamo probleme koji nastaju prilikom učenja i znamo kako da Vam pomognemo da ih prevaziđete. Osim toga, pravi, posvećeni profesori redovno prate dešavanja u svetu podučavanja stranih jezika. Mi stalno usavršavamo svoje predavačke veštine, i pronalazimo bolje, savremenije udžbenike i metode za učenje stranih jezika. Svojim polaznicima savetujemo učenje i van učionice. Jedan od primera je kutak za učenike na sajtu Oxford, čije udžbenike koristimo.

Za razgovor je potrebno dvoje

Ukoliko ste talentovaniji za usvajanje stranog jezika od većine drugih ljudi, svakako ćete brže i bolje napredovati u samostalnom učenju. Ja, čak, često savetujem svoje učenike da kod kuće razgovaraju sami sa sobom, u sebi, ili naglas, da bi ubrzali usvajanje jezika. Međutim, loša stana ovog načina učenja je u tome što nemate uvek pri sebi pravu osobu da Vam ukaže na eventualne greške, ili da potvrdi Vaše nedoumice po pitanju gramatike, leksike, frazeologije. Kada pohađate školu stranih jezika, nastavnik je uvek dostupan da odgovori na sva Vaša pitanja, da Vas ispravi u govoru ili izgovoru, i, da, na kraju krajeva, bude Vaš sagovornik.

 

Evaluacija znanja

Kada nešto učimo, veoma je važno da neko sa strane oceni naš napredak. Sami sebe teško možemo oceniti zbog subjektivnosti. Tada na scenu opet stupa profesor kod koga idete na časove. Njegova uloga je, između ostalog, i da ocenjuje napredak svojih učenika. Kada na kraju jednog nivoa položite ispit, nastavnik će Vam ukazati na to koliki napredak ste ostvarili i na šta ubuduće da obratite pažnju.

Drugi polaznici – vaš vetar u leđa

Ako odaberete učenje stranog jezika u grupi, najveća dobrobit je motivacija drugih polaznika. U mojoj učionici je gotovo stopostotno pravilo da „jači“ polaznici pokrenu one slabije da progovore na engleskom. Nebrojeno puta se desilo da na času moji, doskora početnici, jedni druge ispravljaju, ponavljajući moje reči: „In English, please!“. Kada uđete u grupu, ostali polaznici će Vas sigurno pokrenuti da pitate ono što Vam nije jasno. Podstaći će Vas da se takmičite ko će pre dati tačan odgovor. Uz ostale đake sve vreme ćete želeti da govorite na stranom jeziku. Ma koliko da ste stidljivi i ma kako malo znanje da imate, drugari iz razreda puno će Vam pomoći da se oslobodite. A taj osećaj jedinstva i pokretačke snage je neprocenjiv! Obavezno pročitajte i neke od anegdota sa naših časova koje potvrđuju ovo pravilo.

Nova poznanstva

I na kraju, u školi stranih jezika steći ćete nove prijatelje, možda čak i značajne poslovne kontakte. Družićete se i na časovima i van njih. U našoj školi nakon završetka nastave, uvek po neka grupica ostane na ulici da još pola sata ćaska o svemu onome što nisu stigli da ispričaju na času. Mnogi od naših učenika postali su bliski prijatelji, ostali su u kontaktu jedni s drugima dugo nakon završetka kurseva u našoj školi. Vrlo je verovatno da ćete i među polaznicima i među nastavnicima naći neku srodnu dušu sa kojom ćete još dugo ostati u kontaktu i rado se prisećati zajedničkih „školskih“ dana.