Родови именица у руском језику

Аутор текста – Гордана Дугошија

– Что это? – Это фонтан. Он красивый.

У руском језику, као и у нашем, разликујемо три рода именица: мушки, женски и средњи.

Да ли се сећате како се на руском каже фонтана? Именица фонтан мушког је рода, па у наставку одговора на питање “Что это?”, у реченици “Он красивый.”, уместо речи фонтан можемо употребити заменицу “он”.

Хајде да преведемо цео текст:

Что это? – Это фонтан. Он красивый.
– Шта је ово? – Ово је фонтана. Она је лепа.

Научили смо и један придев – красивый на српском језику значи леп.

Изговор

Заменице он, она и оно у руском језику гласе ОН, ОНА (читамо АНА) и ОНО (читамо АНО). Слово О изговараћемо некада као О а некада као А: уколико је у речи слово О под акцентом у изговору ћете чути О, а уколико није чућете А.

Занимљивост

Фонтана Камени цвет (на руском Kаменный цветок) једна је од најпознатијих фонтана града Москве. Свој назив дугује истоименој руској народној бајци, а подигнута је као део раније поменутог комплекса ВДНХ. Бајка камени цвет преточена је и у балет и може се видети на позоришној сцени.

УЧИМО ПЕСМИЦУ

Род именице у руском језику, у већини случајева, одредиће завршетак именице у номинативу једнине. Пред вама је мала кратка песмица, хајде да је научимо заједно. Обратите пажњу на слова А, Я (читамо ја), О, Е (читамо је) и Ё (читамо јо), као и на сугласнике М, Н, Р, Л, Т и К:

Женский род – она моя,
окончания А и Я.
ШколА, мамА и сестрА,
тётЯ, дынЯ и игрА.
 
Средний род – оно моё,
на конце – О, Е и Ё.
ПлатьЕ, яблокО, кинО,
мылО, морЕ и окнО.
 
Ну а если род мужской,
он, конечно, будет мой.
ДоМ, диваН, ковёР и стоЛ,
браТ, пенаЛ, учебниК, поЛ.
Женски род – она је моја,
Наставци су А и Я.
Школа, мама и сестра,
Тетка, диња и игра.
 
Средњи род – оно је моје,
Наставци су О, Е и Ё.
Хаљина, јабука, биоскоп,
Сапун, море и прозор.
 
А ако је мушки род,
Он ће, наравно, бити мој.
Кућа, кауч, тепих и сто,
Брат, перница, уџбеник, под.

НАУЧИЛИ СМО

Книга

Женском роду у руском језику припадају именице које се завршавају на А или Я: книга (књига), газета (новине), собака (пас), кошка (мачка), лекция (лекција), семья (породица) …… Ево и једне именице женског рода на я која у нашем језику има сасвим друго значење: фамилия на руском језику значи презиме.

Журнал

Мушком роду у руском језику припадају именице које се у номинативу завршавају сугласником: журнал (часопис), зонт (кишобран), карандаш (оловка).

Овој групи припадају и оне именице које се завршавају словом й, на пример музей (музеј) и чай (чај). Обратите пажњу на изговор слова Ч и Й: Ч се изговара као наше Ћ и по правилу никада није твдо, а руско слово й заправо је наше слово Ј: /музеј/, /ћај/.

Море

И коначно, средњем роду припадају именице које се у номинативу једнине завршавају на О, Е (читамо /је/) или Ё (читамо /јо/): озеро (језеро), море (море), упражнение (вежба)

Живо и неживо

Све што смо рекли до сада односи се првентвено на именице које описују предмете. Када су у питању људи и животиње, као и у нашем језику, род именице одредиће пол особе или животиње, па ће тако именице папа (тата), дедушка (деда), мужчина (човек), дядя (ујак) и кот (мачак) бити мушког, а мама (мама), бабушка (бака), жена (жена), тётя (тетка) и кошка (мачка) женског рода.

ПРИМЕРИ

Погледајте примере и одредите род именице приказане на картици. Кликом на слику отворите тачан одговор на позадини картице.

ТЕАТР

позориште

он

СТУЛ

столица

он

МУЗЕЙ

музеј

он

КАРТИНА

слика

она

СУМКА

ташна

она

ЭКСКУРСИЯ

екскурзија

она

ЗЕРКАЛО

огледало

оно

ПАЛЬТО

капут

оно

МОРЕ

море

оно

КВИЗ

И за крај мало вежбе. Погледајте сличице и одговорите на питање Что это? Такође, одредите род именице: он, она или оно. Кликом на кључ отворите тачан одговoр.

Это фонтан.

Он

Это река. / Это мост.

Она / Он

Это город.

Он

Это улица. / Это собака.

Она

Это магазин.

Он

Это озеро.

Оно

Это яблоко.

Оно

Это кошка.

Она

Это парк.

Он

Имате предзнање?

Тестирајте се и сазнајте који је Ваш ниво знања, или се пријавите на курс.
Besplatno