Koja škola stranih jezika je najbolja za vas

Read this text in English

Preveliki izbor

U poslednjih nekoliko godina rapidno je porastao broj škola stranih jezika u Beogradu koje reklamiraju kurseve engleskog, nemačkog, italijanskog i drugih stranih jezika. U takvom moru raznoraznih ustanova često je veoma teško odabrati školu koja u sebi spaja ozbiljan rad, prijatnu atmosferu i povoljne cene. Slozićete se da je najbolje poslušati preporuku prijatelja i upisati kurs jezika u proverenoj, pouzdanoj školi.

Međutim, šta raditi ukoliko nemate nikoga ko bi Vam dao preporuku? Školu stranih jezika nije teško naći, okruženi smo raznim reklamama, ulice su pune flajera, na svakoj banderi vise zalepljeni plakati…
U takvoj situaciji najbolje je ne žuriti i dobro se obavestiti pre nego što donesete konacnu odluku. Evo par korisnih saveta.

Obećanje „čuda“

Ne nasedajte na reklame u kojima vam nude čudo, tipa naučite engleski za 2 nedelje i slično. Ko god bolje razmisli videće da je tako nešto nemoguce. Jezik je takva tvorevina da ga možete učiti celog života, pa čak ni onda ne možete reći da ste jezik u potpunosti naučili. Za 2, 3 nedelje teško da se može preći i jedan nivo poznavanja jezika, a kamoli nešto ozbiljnije, makar posvetili učenju i 10 sati dnevno.

Legalne škole

Proverite da li je firma koja nudi kurseve jezika uopšte registrovana za takvu delatnost. Po novom zakonu registrovane firme uglavnom nose naziv Studio za učenje stranih jezika.

Udžbenici

Veoma je bitno i koji se program koristi u nastavi. Za naše prilike kao najbolji u učenju engleskog pokazali su se New Headway, New English File (Oxford), Cutting Edge, Language to go (Longman) i još par drugih udžbenika. Naravno, udžbenici se neprekidno usavršavaju, tako da nije isključeno da će se vremenom i drugi naslovi izboriti za svoje mesto u nastavi engleskog.

Besplatni probni časovi

Trebalo bi da vam potencijalna škola omogući bar jedan probni besplatni čas. Tako ćete se na licu mesta uverili u kvalitet nastave i sposobnosti predavača da vas animira za učenje jezika.

Atmosfera će napraviti razliku

Pokazalo se da prijatna i opuštena atmosfera umnogome utiču na polaznika da bolje savlada strani jezik. Izbegavajte škole čije su prostorije smeštene po privatnim stanovima sa 2, 3 sobice pretvorene u učionice. Ozbiljna škola stranih jezika mora da ima bar 5 pravih učionica opremljenih velikom tablom, plejerom, TVom i drugim nastavnim sredstvima. Za škole stranih jezika dobra je ideja zakup učionica u osnovnim i srednjim školama ili drugim pogodnim ustanovama. Na taj način škole dobijaju odlično opremljen prostor za najčesce manje novca, tako da i svoje cene mogu da prilagode budućim polaznicima. Poželjno je da u grupama bude najviše 10 polaznika, jer u tom slučaju svi učenici dobijaju potrebnu pažnju.

Cena

Cena kursa je bitna, ali ne i presudna. Mnogi misle da visoka cena znači i dobar kvalitet. Međutim, najčesce i nije tako. Danas među školama jezika vlada velika konkurencija, tako da su manje škole često prinuđene da spuste cene kako bi privukle potencijalne đake. Pritom, kvalitet nastave je isti, ako ne i bolji u odnosu na neke veće škole. U principu, cena na mesečnom nivou ne bi trebalo da bude ispod 2.000 din., a često nema razloga da bude veća od 2.500 din. jer dobro organizovane škole i sa takvim cenama mogu dobro da posluju. Proverite da li je u cenu uključen i udžbenik ili skripta, kao i CD, jer i cena nastavnog materijala nije uopšte zanemarljiva.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve navedeno, odabir uopšte nije lak. Ne može se nikad definitivno reći koja škola stranih jezika je najbolja, ali uvek postoji škola koja je najbolja za vas konkretno. Pored svih istaknutih kriterijuma, često će kod vas prelomiti i neka sitnica, kao što je lokacija škole, termini kurseva ili individualnih časova, popusti za pohađanje više kurseva stranih jezika u isto vreme i slično.

Uvek postoji dobra šansa da ćete napraviti loš izbor, ali imajte u vidu da nikad nije kasno da se predomislite i probate u nekoj drugoj skoli. U krajnjoj liniji, škole stranih jezika postoje radi vas.